Bad Berleburg is gelegen in het grootste bosgebied van Duitsland. De gemeente bestaat uit vele dorpen, gehuchten en het gelijknamige hoofdstadje. Het is ook de thuisbasis van de Prins van Sayn-Wittgenstein. De blikvanger van de plaats is daarom zijn voormalige residentie, het prachtige Kasteel Bad Berleburg. Dit slot toont eeuwenoude cultuurschatten, dus laat je er eens rondleiden! Kneipp-kuuroord Bad Berleburg is verdeeld in twee stadsgedeelten. Hoog tegen de hellingen op zie je de vakwerkhuizen. En in de benedenstad, in het dal van de Odeborn, bezoek je het gezellige marktplein.

 

Wisent

Bad Berleburg is tegenwoordig ook de leefomgeving de wisent, ook wel ‘koning van het Sauerland’ of Europese Bizon genoemd. Dit dier lijkt namelijk op een bizon en is te herkennen aan de opmerkelijke kop met hoorns, de korte nek en de donkerbruine vacht. Bij de ‘Wisent Wildnis am Rothaarsteig’ kun je bovendien kennismaken met een kudde van acht exemplaren.

Tot het jaar 400 was de Wisent te vinden in grote delen van Europa: van Zuid-Engeland tot diep in Rusland en van de Pyreneeën, Noord-Italië en de Balkan tot Zuid-Zweden. Vanaf het jaar 400 verdwenen de wisenten uit steeds meer gebieden. Jacht, stroperij, ontginning van leefgebied en concurrentie door huisvee waren de belangrijkste oorzaken en hun afname hield gelijke tred met de toename van de bevolking. Tot de 14e eeuw overleefden de wisenten in de Ardennen, waarna ze ook daar verdwenen. De laatste wilde exemplaren stierven in 1919 en 1927.

Er waren nog wisenten in gevangenschap en vanuit deze kleine populatie zijn weer dieren in natuurgebieden uitgezet. Momenteel leven er ongeveer 5000 dieren verspreid over natuurgebieden, wildreservaten, fokcentra en dierentuinen. Daarmee is de wisent nog steeds een bedreigde diersoort en is er nog altijd werk nodig om dit indrukwekkende dier uit de gevarenzone te helpen.

 

Uitjes in Bad Berleburg:
  • Fiets etappes van diverse langeafstandspaden
  • Drehkoite Girkhausen
  • Kasteel Bad Berleburg
  • Smederijmuseum, Arfeld
  • Stadtmuseum